Geen aanvragen opstarten
Er kunnen geen nieuwe aanvragen voor een energielabel meer opgestart worden. Heeft u een lopende aanvraag voor een energielabel, dan heeft u tot 1 april 2021 de tijd om samen met de erkend deskundige deze aanvraag af te ronden. Door de grote belangstelling zijn er veel aanvragen binnengekomen, waardoor het even kan duren voor u bericht krijgt van uw erkend deskundige. Als er aanvullende gegevens worden gevraagd, reageer dan snel op de vragen van de deskundige zodat u er zeker van bent voor 1 april 2021 uw energielabel te kunnen laten registreren. Aanvragen die op 1 april 2021 niet zijn afgerond worden vanzelf gesloten.
Aanvraag via smartphone of tablet
Het gebruik van deze site werkt niet met een smartphone en ook een tablet is in sommige gevallen ontoereikend. Gebruik de applicatie bij voorkeur op een laptop of PC.
Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet u voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Kijk hier voor meer informatie.
Heeft u al een energielabel, dan kunt u deze hier bekijken en downloaden. Hier kunt u ook uw lopende aanvraag voortzetten.
Klik daarvoor op de blauwe knop ‘Inloggen Energielabel’ en log in met uw DigiD (of eHerkenning).
Wilt u een uitgebreid energieadvies op maat voor uw woning? Vraag dan hier een maatwerkadvies door een gecertificeerd adviseur aan. Zo krijgt u nog meer inzicht in welke maatregelen energiebesparing opleveren en het comfort in uw woning verhogen. Ook krijgt u informatie over de kosten, de terugverdientijden en het rendement dat het u kan opleveren.
Ga naar www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl
Meer informatie over het gebruik van cookies op deze website is te vinden op de Cookie-informatie pagina.
Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel . Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is.
Als voor uw woning nog geen definitief energielabel is geregistreerd, dan heeft uw woning een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via deze webapplicatie uw definitief energielabel aanvragen.
Het kan voorkomen dat het voorlopig energielabel en het definitief energielabel verschillen. Het voorlopig label is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel. Bijvoorbeeld bij plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel, betere isolatie of dubbel glas. Soms valt het definitief label ongunstiger uit dan het voorlopig label. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de bouw geen verbeteringen in de woning zijn aangebracht. Controleer tijdens het aanvraagproces of de woningkenmerken juist zijn!
Het maatwerkadvies geeft u een nauwkeurig beeld van de energiebesparende maatregelen die u kunt treffen om uw woning te verbeteren. Voor een lagere energierekening, meer comfort in huis en een beter energielabel. Een maatwerkadvies wordt opgesteld door een adviseur van een gecertificeerd maatwerkadviesbureau. Op www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl vindt u een overzicht van de adviseurs.